Tündérkert Óvoda

Az ÁMK Intézményegysége a Tündérkert Óvoda. 

Székhely: Kocsér, Kossuth u. 6.
Vezető: Vágó Zsuzsánna
Telefon: 06-20-260-7392
e-mail: [email protected]

Feladatkörét 6 fő óvónő és 3 fő dajka látja el. Jelenlegi létszáma 65 gyermek, férőhely 66 fő. A gyermekek 3 csoportba ( Csicsergő, Bóbita és Aranyalma csoportok ) kerültek beosztásra.

Az óvoda rövid története:

1953-ban kezdte meg működését a Dósa-féle épületben egy óvónővel és egy csoporttal, melyben 30 gyermek volt. A Dósa-kastély épülete ideális a körülötte lévő parkkal együtt a gyermekek elhelyezésére. A kb. fél holdas parkot gyermekkertté alakították, megőrizve annak régi fáit, bokrait.

Pancsolómedence, homokozó, új kerítés, babaház is épült.

Először 1967-ben korszerűsítették az épületet, ekkor külön mosdók és öltözők épültek. 1976-ban már három csoport található az óvodában, majd a bölcsőde épületében került elhelyezésre egészen 1991-ig a negyedik csoport is – a bölcsőde megszűnésével párhuzamosan ez is megszüntetésre került.

1971-ben ún. bázisóvodává jelölték ki az óvodát, ekkor annak körzetéhez tartozott Törtel, Jászkarajenő, Abony, Kőröstetétlen, Nyársapát és Dánszentmiklós.

1953-tól kezdve az általános iskolával együttműködött, önálló intézményi rangot 1974.01.01- el kapott egészen 1995-ig, amikor ismét az iskolához csatolták. Az iskola egyházi üzemeltetése okán 2012-től az ÁMK keretén belül működik tovább.

Nevelési programjuk a Tündértánc nevet viseli, melyben Freinet elemek találhatóak. A gyermekek a mindennapos ellátáson és nevelésen túl több, közösség-és személyiségfejlesztő programban is részt vesznek.

A teljesség igénye nélkül felsorolásszerűen ezek az alábbiak:
– Minden születés-és névnap megünneplése
– Mini-Kertépítő verseny
– Kézműves tevékenységek az évszakoknak megfelelő ünnepségek, jeles eseményeknek megfelelőn, pl. szüret, töklámpáskészítés, mézeskalácssütés, kiszebábozás stb. – Kirándulások ( Tisza-part, kecskeméti Planetárium, Arborétum, Budapest )
– Színházlátogatás
– ’Alma-bál’
– őszbúcsúztató
– Minden nemzeti ünnep esetén megemlékezés ( okt.23., márc.15., illetve 2012-től a nemzeti összetartozás napja is )
– Mikulás – és Karácsony-ünnepély, idősek karácsonya köszöntése
– Farsang
– Kistérségi Oviolimpia
– Húsvét
– Anyák napja
– Gyermeknap
– Ballagás
– Emellett több esetben mindhárom csoport részvételével természetmegfigyelő séták A folyamatos szakmai továbbképzésben részesülő óvónők és dajkák munkáját hetente egyszer logopédus és zenetanár is segíti.