Halloween

Halloween története a régmúlt időkben kezdődött, de mára az egyik legnépszerűbb ünneppé vált főleg az angolszász vidékeken. De hogy is kezdődött halloween története?

Halloween története a kezdetektől

Halloween ünnepének kelta, római és keresztény gyökerei vannak. A leggyakrabban a kelta napisten ünnepével kerül összefüggésbe halloween eredete, melyen az ősi kelták az új évet ünnepelték. Október utolsó napján a hiedelem szerint a legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között, és a holtak ilyenkor visszajárnak az élők közé. A hagyományos tűzgyújtás és a jelmezek felöltése azt a célt szolgálják, hogy az emberek megtévesszék a bolyongó szellemeket, és ezzel megvédjék magukat és otthonaikat.

Október 31-én, miután a kelták a termést betakarították és elraktározták télre, megkezdődött az ünnepség. Ilyenkor a kelta papok a hegytetőn, a tölgyfák alatt gyűltek össze, tüzet gyújtottak és áldozatot (termény és állatáldozatot) mutattak be. Éjszaka a tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a tél, a hideg és a sötétség kezdetét. Ebből az “új tűzből” aztán minden családnak vittek, hogy melegen tarthassák otthonaikat.

Halloween története a kereszténység elterjedése után

A kereszténység elterjedésével a pogány ünnepek gyakran nem tűntek el, hanem összefonódtak az őskeresztény ünnepekkel. Halloweennal szinte egy időben, november 1-jén és 2-án ünnepel a keresztény egyház is. November elsején mindenszentek ünnepe, míg november másodikán halottak napja van. Ilyenkor gyertyagyújtással és imával emlékeznek meg az élők a holtakról.

Ezek összefonódásával jött létre a ma ismert halloween ünnepe, ami főként az angolszász területek népszerű. Időközben szimbólumokban gazdag, kicsit rémisztő, másokat ijesztgetős, mégis tréfás ünneppé nőtte ki magát.

Az 1800-as években rengeteg ír földműves és skót vándorolt ki Észak-Amerikába az éhínség elől a szebb jövő reményében. Természetesen vitték magukkal az ősi, kelta eredet népszokásokat, amik akkorra már keveredtek a római és keresztény hagyományokkal is. Így válhatott az amerikaiak egyik legnépszerűbb ünnepévé a halloween. Amerikából pedig természetesen visszaszivárgott az őskontinensre is, így mára már Magyarországon is kezd divatba jönni halloween ünneplése.

forrás: https://halloweenunnep.info